Over mij

Babette Monsma

Waarom

Toen ik voor het eerst op Bali was om daar de wellness te verkennen en naar de International Spa School te gaan, werd ik ’s middags om twee uur wakker. Verdwaasd liep ik naar de receptie. “Ik heb me verslapen”, zei ik. “Mijn ontbijt gemist, ik moet geld pinnen, een fiets huren, weten waar mijn school is, de buurt verkennen en ...”. De receptioniste keek me aan en zei: “de pin is hierachter. Maar waarom ga je niet eerst even lekker op ons terras zitten voor een koel drankje en even bijkomen van je reis. Het komt allemaal wel. Doe maar rustig aan.” Ik weet nog dat er op dat moment een hoop stress van me afgleed. Deze Balinese vrouw zei precies wat ik nodig had. Ik ‘moest’ zo veel van mezelf dat ik er gewoon akelig van werd.
Op dat moment nam ik me voor dat ik alleen maar lief voor mezelf ging zijn. ‘Ik mòet niks’, dacht ik. ‘Ik mag zo veel tijd nemen als ik nodig heb om de omrekenkoers te snappen. Ik heb geen haast, ik laat los en geef me over aan alles wat op mijn pad komt. En... ik zeg overal ‘ja’ op’.
Dat heeft me veel gebracht. Die weken heb ik veel mensen ontmoet en leuke gesprekken gevoerd. En ik bedacht me dat dit precies is wat vrouwen die alleen reizen nodig hebben: een beetje zorg en aandacht, een beetje begeleiding en self empowerment. Mijn idee voor een vrouwenvilla was geboren!

Ik heb in deze periode geleerd om me over te geven aan wat is. Door mijn positieve instelling, openheid over mijn ziekte naar de buitenwereld en de steun van mijn geliefden, kinderen, familie en vrienden ben ik een prachtige nieuwe versie van mezelf geworden. Met inmiddels weer blonde lange haren en heel veel energie. Ik besef me maar al te goed dat het leven kwetsbaar is en zomaar alle toekomstplannen en dromen in de war kan gooien. Nu ik schoon verklaard en hersteld ben wil ik graag weer mijn hart volgen, voluit leven en doen wat ik leuk vind. Reizen, studeren, mezelf ontwikkelen, tijd vrijmaken voor de mensen die ik liefheb en …. een vrouwenvilla op Bali runnen.

Wie is Babette Monsma

Mijn naam is Babette Monsma, ik ben twintig jaar gelukkig getrouwd geweest, heb twee, inmiddels volwassen kinderen en woon sinds kort alleen in Groningen. Vlak voor mijn 50e heb ik er voor gekozen om mijn diepste verlangens, ambities en dromen te verwezelijken. En ik voelde dat NU het moment was. Mijn man en ik hebben elkaar liefdevol losgelaten want we gunnen elkaar het leven wat we willen leven. Het was niet een gemakkelijke en voor de hand liggende keuze, maar wel de juiste. Misschien ligt het aan mijn ziekte proces, misschien aan mijn leeftijd. Maar ik wilde voelen, het onderzoek in wat ik graag nog wilde in het leven wat nog voor me ligt. En Bali was en bleef mijn droom. En niet die van mijn partner. Dus was de vraag…lever jij in..of ik? Of…

In 2016 werd er borstkanker bij mij geconstateerd. Mijn ambities en toekomstplannen werden ‘on hold’ gezet. Het werd een jaar van operatie, bestraling, chemo en tien mooie pruiken. Deze deed ik mezelf cadeau om deze nare tijd zo ‘leuk’ mogelijk te maken.

Total Woman Bali